

Convention on the Conservation of Migratory Species of Wild Animals



1st African Wild Ass Range State Meeting (AWA)

Bonn, Germany, 6 - 7 March 2017

UNEP/CMS/AWA/Doc.1/Rev.1

PROVISIONAL AGENDA

(as at 27 February 2017)

Day 1: 6 March 2017				
Time	Duration	Subject	Who leads	
9:00 – 9:30	30 minutes	Opening remarks	BMUB Gertrud & Helmut Denzau Equid Specialist Group CMS	
9:30 - 9:35	5 minutes	Self-introductions	David Mallon	
9:35 – 9:45	10 minutes	Introduction to the meeting agenda, what is the purpose of the meeting	David Mallon	
9:45 – 10:45	20 minutes each	Status of the African Wild Ass in current Range States	Ethiopia (Fanuel Kebede) Eritrea (Futsum Hagos and Redae Teclai) Somalia (Sabad Ismail)	
10:45 – 11:15	30 minutes	Coffee Break and Group Photo		
11:15 – 11:35	10 minutes each	Status of the African Wild Ass in former Range States	Djibouti (presentation provided by Houssein Rayaleh) Egypt (Moss'ad Sultan)	
11:35 – 12:15	10 minutes each and 10 minutes for questions at the end	Presentations on current projects and threats by various stakeholders	Maximum 10 slides each: a. Paul Evangelista b. IUCN Equid Specialist Group c. Beatrice Steck "Status of the ex situ AWA population"	
12:15 – 13:20	~1 hour	Lunch		
13:20 – 14:20	1 hour	Finalizing the Range-wide Status Review (prepared in advance, commented by experts. The result of commenting process finalized with all experts present)	David Mallon and Patricia Moehlman lead, all experts take part	
14:20 – 15:00		Problem analysis : working groups and discussions, identifying threats	David Mallon leads, all experts participate	
15:00 – 15:30	30 minutes	Coffee break		
15:30 – 16:30	1 hour	Working Groups based on themes	Everyone	
16:30 – 17:30	30 minutes	Vision- what we would like to see in the future to conserve the African Wild Ass	Working groups and discussion	
18.30 -20. 30		Dinner (setting to be clarified)	Everyone	

Day 2: 7 March 2017				
Time	Duration	Subject	Who leads	
9:00 – 9:15	15 minutes	Introduction to the day's agenda	David Mallon	
9:15 – 10:00	45 minutes	Goals: Identify concrete goals	David Mallon leads, all experts participate	
10:00 – 11:00	1 hour	Objectives: Identify specific objectives and action steps	David Mallon leads, all experts participate	
11:00 – 11:30	30 minutes	Coffee Break		
11:30 – 12:30	1 hour	Actions	David Mallon and Patricia Moehlman	
12:30 – 13:00	30 minutes	Presentations on current projects and threats by various stakeholders	a. GIZ b. Population genetics/ Albano Beja-Peirera c. NABU	
13:00 – 14:00	1 hour	Lunch	Everyone	
13:30 – 14:00	During the lunch break, those who wish may attend	Side Event: 'African wild asses - rare insights from old documents' for comparison with the present status and distribution.	Gertrud & Helmut Denzau	
14:00 – 15:00	1 hour	Indicators, timelines and responsibilities	David Mallon and Patricia Moehlman	
15:00 – 15:30	30 minutes	Stakeholder analysis: who affected or is affected by the draft Action Plan (Governments, NGOs, Universities, communities)	David Mallon	
15:30 – 16:00	30 minutes	Coffee Break		
16:00 – 16:30	30 minutes	CMS Appendix listing: Decision on which Party or joint Parties will submit proposal	CMS and Patricia Moehlman lead, 3 Range States decide	
16:30 – 17:30	30 minutes	Final remarks, comments, discussion	All	
17:30		Closing ceremony	BMUB/CMS	